HOME SITEMAP CONTACT
PiQ Clinic - Viata inseamna echilibru, acupunctura, fitoterapie, masaj terapeutic
 
MENIU
HOME
ACUPUNCTURA
FITOTERAPIE
MASAJ TERAPEUTIC
ARTICOLE
GALERIE FOTO
CONTACT
 
 
ADRESA
Bd.Dacia nr 38, et 1
ap 2, sector 1 Bucuresti
langa liceul economic, Virgil Magearu
Telefon: 0722272888
0723396000
 
Email
dr.pichiu@gmail.com
 

 


ARTICOL: Cum sa nu ne tratam cu plante

Se poate spune ca istoria omenirii se confunda cu cea a folosirii plantelor medicinale. Oamenii au folosit întotdeauna cu îndemânare puterile vindecatoare ale plantelor de leac. Chiar daca se aflau în medii înconjuratoare ostile de multe ori oamenii au gasit în plante solutii terapeutice eficiente.

Proprietatile terapeutice ale plantelor medicinale, fapt ce face obiectul fitoterapiei, au fost tot timpul explorate indiferent de gradul de complexitate al civilizatiilor sau de perioada istorica. În societatile traditionale, samanii foloseau plantele medicinale si ca pe o punte catre lumea spiritelor, cu care comunicau neîncetat pentru a obtine vindecarea semenilor. Cercetatorii moderni ai marilor companii farmaceutice, aflate în cautarea de medicamente eficace pornesc de multe ori de la substantele active aflate în diferite plante si de la proprietatile lor. Aproape ca nu exista fiinta umana care sa nu se fi întrebat cum, si mai ales în ce mod reuseste o planta, singura sau în combinatie cu altele, sa aline sau sa vindece dezechilibrele aparute în functionarea unui organism.

Ce se gaseste într-o planta medicinala, ce o face sa fie deosebita? Sa fie, oare, o simpla combinatie bio-chimica, un ansamblu de substante precis determinate, sau un suflu vital propriu, o calitate tainica, pe care o pot percepe numai cei înzestrati în aceasta directie? Evolutia societatii a modelat, si din pacate adesea chiar a deformat viziunea oamenilor asupra naturii. Era industriala si goana dupa productia de serie, orientata spre câstig a facut ca multe din cunostintele traditionale despre utilizarea medicinala a plantelor, izvorâte din experienta acumulata de-al lungul generatiilor, sa se piarda.

Singurele culturi care au reusit sa pastreze si chiar sa dezvolte în continuare fitoterapia sunt cele ale spatiului oriental si extrem-oriental India, China, Coreea, Vietnam si Japonia. Pentru spatiul nostru, din pacate, afirmatia nu ramâne valabila, adesea evocându-se cu mult regret, de multe ori prefacut, timpul în care taranii vindecau cu plante diverse afectiuni. Diferenta uriasa care exista între ceea ce se petrece în Extremul Orient si în spatiul cultural occidental este întarita, mai ales, de lipsa unui suport teoretic, asa-zis stiintific, al fitoterapiei. La noi, se merge înca empiric, fara a propune un model care sa orienteze terapeutul în practica.

Cultura vechilor chinezi a reusit, în mii de ani, sa produca un astfel de model, care poate fi studiat în Universitatile de Medicina Traditionala, si pe baza caruia se pun diagnostice si se aleg tratamente. Plantele medicinale sunt clasificate în functie de anumite proprietati (tropism de meridian, caracter, tendinta), iar retelele utilizate sunt validate de uriasa experienta acumulata de-a lungul timpului. Tratarea unei afectiuni presupune astfel stabilirea riguroasa a unui diagnostic iar etiologia afectiunii este identificata în mod clar. Reteta care se impune este valabila numai pentru cazul particular al persoanei în cauza, lucru surprinzator pentru cei educati în spiritul conformismului industrial al tratamentelor alopate. În plus, reteta poate fi modificata în cursul tratamentului, prescriptia originala pastrându-se doar ca un schelet de sustinere. Adaptarea se obtine prin adaugarea sau eliminarea de plante, precum si prin modificarea dozelor.

În fata a ceea ce se petrece în prezent în România, unde ziarele si revistele abunda de diverse sfaturi si tratamente cu plante, nesustinute, în general, prin studii medicale stiintifice, reactia pacientilor este, adesea, una de confuzie si chiar de spaima. Nu trebuie uitat ca plantele medicinale pot fi si otravuri. Folosirea acestora în doze gresite si fara cunostinte medicale solide poate duce la agravarea afectiunii existente deja sau la declansarea unora noi.

Sa folosim, în aceste conditii, plantele medicinale în tratament ? Bineînteles. Dar numai în deplina cunostinta de cauza, si la sfatul unei persoane calificate. Si apoi, câti dintre noi stiu sa probeze daca ierburile de leac folosite sunt de calitate, daca au efect terapeutic? Tratamentul unei fiinte umane prin intermediul fitoterapiei trebuie sa se faca în conditii riguroase, cu precautii si sub îndrumarea unui specialist, urmând, cu adaptarile de rigoare, modelul pentru administrarea unui medicament de sinteza. Ceea ce, în mâini pricepute, face bine, în mâini mai putin pricepute poate face rau.

Dr. Radu Pichiu

Specialist Medicina Traditionala Chineza

Universitatea de Medicina si Farmacie Traditionala Chineza,
Nanjing, China

 
 
Tratamentul prin ...
Cat dureaza trat ...
Persoanele sanat ...
Exista reactii a ...
Cat timp trebuie ...
 
 
Cum sa nu ne tra ...
Durerea de spate ...
Durerea de spate ...
Durerea de spate ...
Sindromul picioa ...
Dismenoreea ...
Migrena ...
Senzatia de grea ...
Atacul de vant r ...
 
 
Yin Yang House
Alternative Medicine Foundation
Traditional Chinese Medicine